Πάνω κι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Με ποσοστό ανόδου 11% αναμένεται να διαμορφωθούν οι ελληνικές εξαγωγές το 2011, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ. Ο όγκος και η αξία των εξαγωγών φαίνεται ότι ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες των προβλέψεων, καθώς και το 2012 θα σημειώνουν διψήφιους ρυθμούς αύξησης. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το 2014 οι εξαγωγές θα αντιπροσωπεύουν το 15-16% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Εμπορίου (ΟΠΕ), Αλκιβιάδη Καλαμπόκη.




Ο κ. Καλαμπόκης ανέφερε ότι η δεινή κατάσταση της εγχώριας οικονομίας έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να αναζητούν νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Παράλληλα, όπως επισήμανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης ANUGA, που διοργανώνεται στην Κολονία, μέσω του προγράμματος Εξωστρέφεια του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων θα δοθεί η δυνατότητα στους εξαγωγείς να εξασφαλίσουν τη ζωτικής σημασίας ρευστότητα, καθώς θα διατίθεται χρηματοδότηση σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΠ από το αποθεματικό του Οργανισμού και δια μέσου τραπεζών χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΟΕ κάλεσε όλους τους παράγοντες να συστρατεύσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ενισχύσουν τα ελληνικά προϊόντα σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΟΠΕ έχει εκπονήσει διετές business plan βάσει του οποίου για το 2012 θα υλοποιηθούν 96 δράσεις σε αγορές στόχους (όπως Λ. Αμερική, Νότια Αφρική, ΝΑ Ασία) χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σε ιστορικό ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές"