Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για συνταγογράφηση συστατικών και όχι φαρμάκων από τους γιατρούς στους ασθενείς.

Σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει ότι «Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με την υγεία των πολιτών» και υποστηρίζει ότι πίσω από την επίμαχη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και των «παρεχόμενων» φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς: «Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Κυβέρνηση το σχέδιο για την πλήρη αποδόμηση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Υπακούοντας στη λογιστική λογική του Μνημονίου, προχωρά με συστηματικό τρόπο στην πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, θέτοντας ως μοναδικό στόχο τη μείωση των δαπανών.Πρώτα άφησαν χωρίς γιατρούς τα ασφαλιστικά ταμεία , αναγκάζοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους να περιμένουν μήνες ολόκληρους για να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους.

Στη συνέχεια προχώρησαν στις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων , στις περικοπές παροχών στην περίθαλψη, στην παράδοση δημόσιων υποδομών υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, στον αποκλεισμό χιλιάδων ιατρών από το Σύστημα Υγείας μέσα από τη θεσμοθέτηση του ΕΟΠΥΥ, που οδηγεί στον επαγγελματικό και επιστημονικό αφανισμό τους.
Αλλά δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Με μια επινόηση της τελευταίας στιγμής και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς, στα πλαίσια της τακτικής του αιφνιδιασμού που συστηματικά ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας , προσετέθη στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου που αναφέρεται στην «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.λπ.», μια ρύθμιση που προβλέπει τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία.
Γιατί είμαστε αντίθετοι με τη ρύθμιση :

-Είναι μια ρύθμιση που ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι ιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να εξυπηρετήσει καθαρά λογιστικές ανάγκες.
-Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπηρετεί έναν και μόνον στόχο , τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους. Για μας τους γιατρούς πάνω από όλα είναι η υγεία.
-Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή, παύουν οι γιατροί να είναι αυτοί που θα ορίζουν ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο σκεύασμα για την αποκατάσταση της υγείας κάθε ασθενή, και η ευθύνη αυτή μετατίθεται με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια στους φαρμακοποιούς και στις Διοικήσεις των Ταμείων. Εξέλιξη που θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των πολιτών.
-Ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , που έστω και με καθυστέρηση ετών , επιτέλους εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Γιατί η Κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη αυτό το σωστό μέτρο; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί;
-Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, είναι αδύνατον να περιοριστεί η δαπάνη που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα τα πρωτότυπα φάρμακα. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση της δαπάνης κι όχι μείωση , αφού θα μετατοπιστεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερες δραστικές ουσίες. Πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη;
-Η Κυβέρνηση οφείλει να μας πει σε ποιες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι μόνον σε δύο χώρες ακόμη εφαρμόζεται, κι αυ΄τες δεν φημίζονται για την ποιότητα του συστήματος υγείας τους.
-H Κυβέρνηση δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων ( ή ακόμη και πλαστών) από χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ινδία.
-Το θεσμοθετούμενο μέτρο στοχεύει στο να οδηγήσει τους πολίτες στον εξαναγκασμό να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται και έτσι το Δημόσιο και τα Ταμεία να εξοικονομούν χρήματα.
-Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το αντίδωρο που προσφέρει η κυβέρνηση στους συνάδελφους φαρμακοποιούς, ενόψει της περικοπής του κέρδους τους με τα μέτρα που προωθεί για τον κλάδο τους, με μοναδικό σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις τους. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και με τους συναδέλφους μας ιατρούς, που για να τους δελεάσουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, τους δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις δομές του ΕΣΥ μια φορά την εβδομαδα.

Με βάση τα παραπάνω :
Ως Ι.Σ.Α. και εφόσον η Κυβέρνηση και το Υ.Υ.Κ.Α. εμμένουν στη ρύθμιση, αντιπροτείνουμε ο ιατρός, ως αποκλειστικά υπεύθυνος της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής, να αναγράφει το σκεύασμα της επιλογής και εμπιστοσύνης του και με ευθύνη του Φαρμακοποιού ή του αντίστοιχου αρμόδιου φορέα να χορηγείται, εάν κρίνεται σκόπιμο, έτερο «ισοδύναμο» σκεύασμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ως Ιατρικός Κόσμος περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου μας στην παροχή των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες . Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε και αλλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη σε βάρος της επιστημονικής μας ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.
Καλούμε το Υ.Υ.Κ.Α. να μη προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του μέτρου και να προβεί σε διάλογο με τους εκπροσώπους των Υγειονομικών φορέων.

Αν το Υ.Υ.Κ.Α. εμμένοντας στην τακτική του «Αποφασίζουμε και Διατάζουμε», προχωρήσει στη ψήφιση του μέτρου, ας γνωρίζει ότι ο ιατρικός κόσμος θα το ακυρώσει στη πράξη, γιατί και η ανοχή έχει τα όρια της».Πηγή : moneypress.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών : «Τι συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση;»"