Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, προέβη στις εξής δηλώσεις και απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου:
« Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον οποίο ενημέρωσα για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ιδιαίτερα η ενημέρωσή μου επικεντρώθηκε και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και την πολιτική, διπλωματική και αμυντική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο με υψηλό και αξιόμαχο ηθικό, ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση.
Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και χαίρομαι πάντα να συζητώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα εξωτερικής αλλά και αμυντικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σας ανησυχούν οι προκλήσεις της Άγκυρας κ. Υπουργέ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε μια στρατηγική η οποία στηρίζεται στις διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αναδείξουμε τον μονομερή χαρακτήρα των συμπεριφορών και πρακτικών της Τουρκίας στην περιοχή μας. Πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Πάντα όμως με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θέλουμε την Τουρκία να απομονώνεται στην περιοχή. Δυστυχώς, όμως, οι πράξεις και οι συμπεριφορές της την οδηγούν σε αυτοαπομόνωση.
Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τους διεθνείς εταίρους μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, να υπάρξει ηρεμία και να επιλυθούν με τον πιο ειρηνικό τρόπο τα προβλήματά μας.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση ή αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα πολύ ειλικρινές και πολύ καθαρό το οποίο στέλνουμε προς όλους.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις εξελίξεις στην περιοχή μας"