«Μας ψήνουν το ψάρι στα χείλη

5.10.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Απόπειρα πολιτικού χειρισμού στην υπόθεση της καταβολής της 6ης δόσης διαβλέπει η κυβέρνηση, μετά τη γνωστοποίηση εκ μέρους της τρόικας ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έκθεσή της, από την οποία πλέον εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης, πριν από το τέλος Οκτωβρίου.
Η απόπειρα έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο πολιτικό κλίμα, το οποίο συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και αθροίζεται στην επιχειρηματολογία όσων εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα κριθούν πολλά, ακόμη και το αν θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα φαίνεται πως στο παρασκήνιο με επίκεντρο το «ελληνικό» πρόβλημα, παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ με εντελώς αβέβαιη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Την πρωτοβουλία είχε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κατά κυβερνητικές πηγές δεν ανακοίνωσε κάτι νέο στον Πρωθυπουργό, αλλά η όλη συζήτηση - που διήρκεσε περί τα 15 λεπτά - αναλώθηκε στα αποτελέσματα της προχθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, και γενικότερα στις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Αν και οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, είναι σαφές ότι αυτή δεν ήταν άσχετη με την κρίσιμη, για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης, συνάντηση που θα έχει η γερμανίδα Καγκελάριος το Σαββατοκύριακο με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Υπενθυμίζεται ότι μια ανάλογη συνάντηση θα έχει ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ με τον γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, πριν από την έλευσή του τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Οι κυβερνητικές πηγές που προαναφέρθηκαν ανέφεραν ότι ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε στην Α. Μέρκελ την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Στο μεταξύ, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι πλέον δυνατόν να εξυπηρετηθούν ώς τα μέσα Νοεμβρίου, πληροφορίες από έγκυρες πηγές ανέφεραν χθες ότι η μετάθεση από την τρόικα της παράδοσης της έκθεσής της προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικής πηγής, η οποία ρωτήθηκε σχετικά για τους πραγματικούς λόγους αυτής της μετάθεσης που δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις για την Ελλάδα: «Είναι απλό, θέλουν να μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη».
Η αναφορά αυτή, που επιβεβαιώνει τις κακές σχέσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, δημιουργεί την αίσθηση ότι ο πολιτικός χειρισμός στην καταβολή της 6ης δόσης ίσως αγγίζει τα όρια του εκβιασμού, προκειμένου η κυβέρνηση να εκπληρώσει προηγουμένως τις άμεσες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της χώρας - ειδικά μετά τη ρήξη που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, προ 40ημέρου.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Χθες αποκαλύφθηκε στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι οι πιέσεις της τρόικας είναι αφόρητες σχετικά με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι μετέχοντες (Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μιχάλης Καρχιμάκης) κατέληξαν να ζητήσουν τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης των κοινωνικών εταίρων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ).
Στο πλαίσιο πάντως της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, η κυβέρνηση προωθεί αμέσως στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο είναι ενταγμένα τα μέτρα για την εργασιακή εφεδρεία, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, για τα οποία έχει συμφωνήσει η τρόικα. Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται αύριο στη Βουλή και αμέσως μετά την ακολουθούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία θα επισπευσθεί, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Μας ψήνουν το ψάρι στα χείλη"