Βρέθηκε άγαλμα στην Επίδαυρο

6.10.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Ήταν εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα
Το σώμα του αγάλματος που παρίστανε πιθανόν το θεό Ερμή, αντίγραφο έργου του 4ου π.Χ. αιώνα, εμπνευσμένου από την παράδοση του μεγάλου γλύπτη Πολυκλείτου , αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του μικρού θεάτρου της Επιδαύρου.

Το μέγεθος του αγάλματος είναι λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό, που παρίστανε όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από τον βραχίονα ιμάτιο. Το άγαλμα βρέθηκε σε πολύ κατάσταση.


Το άγαλμα του Ερμή εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους, ίσως τον 2ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή που η επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Επίδαυρο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πόλη.

Προς το παρόν οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν αν το άγαλμα παρίστανε τον θεό ή όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αντίγραφα του ίδιου τύπου, με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής.

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα και εντάσσεται και το θέατρο, πρέπει να περιελάμβανε την αγορά της αρχαίας πόλης. Το γλυπτό βρέθηκε εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα που χρονολογείται το νωρίτερο τον 4ο μ.Χ. αιώνα, κοντά όμως σε παλαιότερα οικοδομήματα που στο παρόν στάδιο της έρευνας εικάζεται ότι ανήκουν στο ευρύτερο χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλης.

Οι εργασίες στην περιοχή γίνονται από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου για καθαρισμό και συντήρηση.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Βρέθηκε άγαλμα στην Επίδαυρο"