Επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας στην παρούσα φάση είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν γρήγορα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της Ελλάδας "επεκτείνεται" στις κεφαλαιαγορές και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης.

Προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρουσιάσουν ένα "πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων" κατά την προσεχή σύνοδο της G20, τον Νοέμβριο.

Η σύνοδος των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες, στη Γαλλία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ανέφερε, φαίνεται πως αναγνωρίζουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουν».

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξουν αρκετά "όπλα" στα οποία να στηριχθούν τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης.

Σημείωσε επίσης ότι συνομιλεί συχνά προς αυτή την κατεύθυνση με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Πιο επιθετική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ζήτησε με τη σειρά του από τους Ευρωπαίους και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

"Θέλουμε η Ευρώπη να δράσει. Και θέλουμε να ενεργεί με πιο επιθετικό τρόπο για να το διευθετήσει αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη είναι αρκετά μεγάλη και αυτό έχει σημασία" τόνισε ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γκάιτνερ, οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πίεση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλες, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο είναι μεγάλη, και αν αποδυναμωθεί, η ανάπτυξη θα εξασθενήσει και αυτό θα έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Παρέμβαση Ομπάμα για την ελληνική κρίση"