Υποβάθμιση Ιταλίας από τον οίκο Moody's

5.10.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's από τη βαθμίδα Aa2 στο A2, λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενος την «ατονία» της ανάπτυξης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο οίκος είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει την περίοδο εξέτασης της περίπτωσης της Ιταλίας ώστε να γίνει εκτίμηση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα μέσα του μήνα. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε επίσης την Ιταλία (στο Α από Α+) καθώς έκρινε «αδύναμες» της προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της.


«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε o Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την υποβάθμιση από τον οίκο Moody 's.

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χώρας», δήλωσε Μπερλουσκόνι, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στους στόχους είναι η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2013, στόχος που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα πρώτα σχόλια και εκτιμήσεις μετά την υποβάθμιση

Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την βαθμίδα Αa2 στην Α2, από μέρους του οίκου Μοοdy’s. Όπως τονίζουν σχολιαστές της δημόσιας τηλεόρασης Rai «η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο έντονη, ότι θα άγγιζε τις τρεις βαθμίδες».

Υπενθυμίζεται ότι, αναλύοντας τους λόγους που τον ώθησαν να αποφασίσει την συγκεκριμένη υποβάθμιση, α αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, αναφέρεται στην «πιο ευάλωτη θέση της χώρας, έναντι των χρηματιστικών σοκ», ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη η εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης για επιπρόσθετες περικοπές των δημοσίων δαπανών» . Σε ότι αφορά, δε, το δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος Μοοdy’s, προσθέτει ότι «αντί για το 104% του ΑΕΠ, που είχε υπολογισθεί στην αρχή της κρίσης, πρόκειται τελικός να παραμείνει, μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο, στο 120%».

Σύμφωνα με το κανάλι Rai Tre, μέρος των εσόδων από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κινδυνεύει τώρα να εξανεμιστεί, λόγω ενός νέου, πιθανού, κύματος κερδοσκοπίας. Τα κύρια σημεία που θίγει ο οίκος Moody’s, κατά την αξιολόγησή του, θέτουν την Ιταλία αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα προς επίλυση: «η οικονομική εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με μαζική αύξηση των φόρων, η ανάπτυξη πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη και η πολιτική αβεβαιότητα επιβάλλεται να ξεπερασθεί», όπως τονίζει και η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Η εφημερίδα «Λίμπερο», που πρόσκειται στην κυβερνητική, μπερλουσκονική πλειοψηφία, διερωτάται σήμερα: « μετά την νέα αυτή υποβάθμιση, μας περιμένει μια ακόμη δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων;». Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία, φθάνει λίγες ώρες μετά από μια απρόσμενη τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, η οποία λειτούργησε σαφώς αποσταθεροποιητικά για την κεντροδεξιά συμπολίτευση. Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Τρεμόντι, ερωτηθείς «για ποιο λόγο η Ισπανία δεν έχει μπει τόσο έντονα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην Ιταλία;», απάντησε, με νόημα: « ίσως επειδή στην Ισπανία αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν».

Ο Ιταλός «υπερυπουργός οικονομικών», στην συνέχεια, δήλωσε ότι « τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν». Σύμφωνα, όμως, με τους πολιτικούς σχολιαστές, «ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, θέλησε να συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, με την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία». Μετά από την υποβάθμιση τoυ «Μoody’s», ένας δυναμικός τρόπος, με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει η Ιταλία, είναι η άμεση έγκριση μέτρων για την ανάπτυξη. Ο «Καβαλιέρε», υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει όλο το σχετικό «σχέδιο δράσης», μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Ο υπουργός Υποδομών Αλτέρο Ματτεόλι όμως, παραδέχθηκε, πρόσφατα, ότι «σε ότι αφορά τα δημόσια έργα, δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν, και η μόνη οδός είναι η έγκριση φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις». Μια οδός, που φέρεται, όμως, να έρχεται σε αντίθεση με την προβλεπόμενη αύξηση της φορολογικής πίεσης, που από το σημερινό 42,3% του παραγόμενου εισοδήματος, αναμένεται να φθάσει, μέχρι το 2014, το 44,5%.

H εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» τέλος, αναφέρει ότι μετά την τελευταία, αρνητική αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, «η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Μάλτας και σε χαμηλότερη κατηγορία από χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβακία». Σύμφωνα με την «Κορριέρε», «Η Ιταλία, αυτή την στιγμή, είναι το πήλινο, εύθραυστο δοχείο της Ευρώπης και οι πολιτικοί της, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Υποβάθμιση Ιταλίας από τον οίκο Moody's"