Ετσι, λοιπόν, θα ζητήσουν τροποποιήσεις. Στο μνημόνιο προβλέπεται για την επόμενη χρονιά εξοικονόμηση 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. θα προέρχονται από φόρους και πρόστιμα και το 1,5 δισ. από τη μείωση των δαπανών.
Ηδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει μελέτες για το πώς η σχέση αυτή μπορεί να αλλάξει. Οταν καταλήξουν σε αντιπροτάσεις, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα διορθώσεις, αφού και οι ίδιοι οι επιτηρητές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται ότι η υλοποίηση των προβλεπομένων είναι επισφαλής, ειδικά μάλιστα μετά την εκτόξευση του ελλείμματος του 2009 σε ποσοστό πάνω από το 15%. Οι προκαταρκτικές κουβέντες έχουν ήδη γίνει και υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση. Προς ποια κατεύθυνση;
*Η ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου δείχνει το δρόμο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Δεν θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις προτάσεις του, όμως το κόψιμο των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου και οι επιχορηγήσεις διάφορων δραστηριοτήτων (από εκδρομές μέχρι κονδύλια της Γενικής Γραμματείας) είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζεται.
Σκληρές περικοπές στις ΔΕΚΟ
*Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Οπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό ισχύει ως γενική αρχή». Διευκρινίζουν όμως ότι θα κοπούν αποδοχές υπαλλήλων σε διάφορους οργανισμούς οι οποίες κρίνονται υπερβολικές, ειδικά μετά τις προσαυξήσεις με επιδόματα και υπερωρίες. «Ο μέσος όρος των μισθών στις ΔΕΚΟ είναι 45.000 το χρόνο, δίχως τις ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις που το 90% του προϋπολογισμού τους είναι μισθολογική δαπάνη. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τονίζει μέλος της κυβέρνησης.
*Δραστική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Ηδη έχουν ζητηθεί επιχειρησιακά σχεδια στα οποία θα προβλέπεται νέο πολύ αυστηρό επιτρεπτό ύψος του ελλείμματος, το οποίο δεν θα μπορούν να υπερβούν οι διοικήσεις, αφού ούτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα δίνει χρήματα ούτε θα μπορούν να δανειστούν.
Από την τρόικα έχει τεθεί ζήτημα από την πρώτη στιγμή για μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων όχι μόνο μέσω συνταξιοδοτήσεων αλλά και με απολύσεις υπαλλήλων, των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αντισταθεί σ' αυτές τις πιέσεις, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος. Για πόσο όμως θα συνεχίσει να ανθίσταται, όταν οι εναλλακτικές λύσεις θα έχουν κι αυτές πολύ υψηλό κόστος; «Υπό άλλες συνθήκες, οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ έπρεπε να έχουν πάει σπίτι τους», τονίζει ο συνομιλητής μας. Το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και θα ανάψει φωτιές το επόμενο διάστημα.
Οι στόχοι για τις εκλογές
Στις αλλαγές του μνημονίου περιλαμβάνεται και η τροποποίηση του κονδυλίου που προβλέπει είσπραξη 1 δισ. από τον ΦΠΑ (το ποσόν που θα κοπεί θα ισοσκελιστεί με μείωση δαπανών) ενώ κουβέντα γίνεται και για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η διαπραγμάτευση για αλλαγές στο μνημόνιο δεν θα περιοριστεί εδώ. Από την κυβέρνηση θέλουν να επεκταθεί και ως προς το χρόνο στήριξης αλλά και ως προς το χρόνο και τα επιτόκια αποπληρωμής.
Μπορεί η κουβέντα αυτή να γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Κορυφαίος υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη αν καταγράφει φθορά, αλλά έχει σαφές προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει το δρόμο της και θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα, ζητώντας από την τρόικα «κατανόηση» και τροποποιήσεις. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή τα δυο κόμματα είναι πολύ κοντά ή προκύπτει σαφής ήττα για τους «πράσινους»), κυβερνητικά στελέχη βλέπουν εκλογές τον Δεκέμβριο με το εκβιαστικό δίλημμα «ή εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα και παίρνουμε την τρίτη δόση τον Δεκέμβριο ή χρεοκοπούμε τώρα». Την επόμενη Κυριακή το βράδυ θα έχουμε μια πρώτη απάντηση για το τι θα συμβεί. Ομως είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην είναι οριστική και το τοπίο να παραμείνει θολό.
Πηγή : enet.gr
0 Response to "Μνημόνιο και κάλπες στην ομίχλη"