Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

23.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Η συνολική κρίση της ευρωζώνης, το ελληνικό ζήτημα, καθώς και η προοπτική για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στόχος της Συνόδου για το θέμα της Ελλάδας είναι να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του τελευταίου Εurogroup, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση των δανείων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα προκαλέσει "πιστωτικό γεγονός".

Στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του, καθώς και η τελική προετοιμασία της κυβέρνησης για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία, μεταξύ άλλων, τον συνεχάρη για τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από την Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Φιλανδό ομόλογό του και με άλλους με ευρωπαίους ηγέτες.

Η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν εξευρεθεί μία λύση, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ην. Πολιτειών, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ, προειδοποίησε επίσης κατά των πιθανών κινδύνων διάδοσης της κρίσης του χρέους στην ΕΕ και πέρα από αυτήν. "Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ένωση και πέραν αυτής", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός"