Στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού νόμου, ρίχνουν πλέον το βάρος τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωζώνη, μετά τη συμφωνία για την παροχή της πέμπτης δόσης. Η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, βασίστηκε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι η επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από την αποφασιστική, πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του.

Στο πλαίσο αυτό, ο προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus, που κυκλοφορεί σήμερα ,αναγγέλλει αποστολή ειδημόνων από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα, που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι η "κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά" αλλά τονίζει ότι "δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".

Επίσης, υποστηρίζει ότι "απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μία λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής "Τρόιχαντ", της Αρχής που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας, μετά την ενοποίηση.

Την κρισιμότητα της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής των αποφάσεων της Βουλής, επισημαίνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου, όπως τονίζει, να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί "πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το φθινόπωρο", και εξαρτάται από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και από την εφαρμογή από την Αθήνα των οικονομικών μέτρων που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το βάρος στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου"