Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των δεκάδων μέτρων (νομοσχέδια , κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Μεταξύ αυτών, είναι η θέσπιση της "εργασιακής εφεδρείας" στο Δημόσιο έως 12 μήνες και η "αποχώρηση" στη συνέχεια των υπαλλήλων, οι οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (θα αφορά και στις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις (τουλάχιστον 25%) των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η περαιτέρω μείωση των ταμείων και η περικοπή επικουρικών συντάξεων, το όριο στις φοροαπαλλαγές, η "στοχοποίηση" μεγάλων εισοδημάτων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Νέα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επιτυγχάνοντας συναίνεση απηύθυνε η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντλ.

Κατηγορηματικά αντίθετη στην χρεοκοπία ή στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. "Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας λέμε "όχι" στα σενάρια χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας. Τελεία και παύλα" υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ έδωσε "άμεση απάντηση" στον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, αποφασίζοντας να συνεχίσει να δέχεται τα πορτογαλικά ομόλογα στις συναλλαγές της με τις τράπεζες της χώρας.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μια "μικρή ολιγοπωλιακή δομή" των οίκων αξιολόγησης "δεν είναι επιθυμητή".

Σενάρια αναχρηματοδότησης του χρέους

Εν τω μεταξύ, Γερμανία και Ολλανδία προκρίνουν μία δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας σημαίνει ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

Αύξηση επιτοκίου ΕΚΤ

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50% από 1,25%, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δημοσιοποιήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο"