Η συνεργασία του πολυβραβευμένου ομογενούς σεφ με τον θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ στα πλατό της φημισμένης εκπομπής "Masterchef Australia", που θα μεταδοθεί σε λίγες ημέρες και αναμένεται να βάλει φωτιά στα μηχανάκια της τηλεθέασης, έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
Ο Ελληνας σεφ που γοήτευσε τον Δαλάι Λάμα

Ενας πολυβραβευμένος Ελληνας σεφ, ο θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα και η ελληνική κουζίνα βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς τηλεοπτικού ενδιαφέροντος μέσω Αυστραλίας.

Η εκπομπή "Masterchef Austra­lia" κάνει ρεκόρ τηλεθέασης, αφού κάθε βράδυ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν την εκπομπή με βασικό κριτή τον ελληνικής καταγωγής σεφ Γιώργο Καλομπάρη. Και ξαφνικά η εκπομπή ξέφυγε από τα... στενά όρια της πέμπτης ηπείρου και έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα.

Αιτία του γεγονότος αυτού είναι η συνεργασία του Ελληνα σεφ στο "πλατό των κριτών" με τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος βρέθηκε στην εκπομπή και συμμετείχε και αυτός ως κριτής των πιάτων που μαγείρεψαν οι παίκτες.

Εκπληξη
Τα γυρίσματα με τον Δαλάι Λάμα κριτή στο "Masterchef" έγιναν πριν από λίγες ημέρες. Και τώρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η μετάδοση της, που είναι θέμα ημερών, ενώ τα μηχανάκια της τηλεθέασης αναμένεται να "πάρουν φωτιά". Πάντως, οι πληροφορίες μιλούν για αμοιβή του Ελληνοαυστραλού σεφ -την πρώτη κιόλας χρονιά της εκπομπής- που άγγιζε τα 150.000 δολάρια το επεισόδιο!

Ο Γιώργος Καλομπάρης δήλωσε έκπληξη όταν έμαθε πως στο γύρισμα θα βρίσκεται και ο θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ και μάλιστα θα εκτελούσε χρέη κριτή... "Ηταν μεγάλη έκπληξη, ευχάριστη. Περάσαμε καταπληκτικά και ο Δαλάι Λάμα είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Χάρηκα πολύ γι' αυτή μας τη συνεργασία. Αλλωστε, δεν θα έπρεπε να μας κάνει και τόσο εντύπωση η παρουσία του, αφού ο ίδιος έχει δηλώσει πως η προσφορά φαγητού είναι βασική ρίζα για όλες τις σχέσεις. Αυτό προσεγγίζει τη φιλοσοφία της εκπομπής μας".

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα μετά τα γυρίσματα δήλωσε πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκπομπή είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, γιατί όπως είπε: "Είμαι άνθρωπος όπως όλοι".

Οι παίκτες μάλιστα πήραν... οδηγίες για τα γούστα του Δαλάι Λάμα, ο οποίος δεν τρώει ποτέ κρύο φαγητό, θαλασσινά και λαδερά. Λατρεύει το βιολογικό φαγητό, τα μανιτάρια, τα ζυμαρικά, το κόλιανδρο και... τη φέτα!

Ξεκινώντας από την κουζίνα της μαμάς, σήμερα ο Ελληνοαυστραλός θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σεφ στην Αυστραλία και είναι ιδιοκτήτης έξι εστιατορίων. Μάλιστα το ένα από αυτά, το "Press Club", το πρώτο που άνοιξε, θεωρείται ίσως το καλύτερο σε όλη την Αυστραλία, αφού εκτός από τα βραβεία που έχει αποσπάσει αποτελεί το "στέκι" των καλοφαγάδων της Μελβούρνης.

Ο Καλομπάρης έχει κάνει μόδα την ελληνική κουζίνα στη μακρινή ήπειρο, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Περιοδικά, γαστρονομικά και μη, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και οι "New York Times" ασχολούνται με την κουζίνα του Ελληνοαυστραλού, ο οποίος δηλώνει λάτρης του.... αβγολέμονου.

Μύηση
Ο ίδιος μιλάει στο "Εθνος της Κυριακής" για τη μεγάλη του αγάπη, την ελληνική κουζίνα, στην οποία τον μύησε -ποιος άλλος;- η μητέρα του.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Ο πατέρας του είναι από τη Λήμνο και η μητέρα του από την Κύπρο. Είναι Ελληνας της Αυστραλίας δεύτερης γενιάς και η οικογένειά του έχει σούπερ μάρκετ στη Μελβούρνη.

"Από μικρός παρακολουθούσα τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου να μαγειρεύουν. Νομίζω ότι προέκυψε εντελώς φυσικά η ενασχόλησή μου με τη μαγειρική". Οπως μας λέει ο ίδιος, από τις αγαπημένες του ελληνικές γεύσεις ξεχωρίζει το αβγολέμονο, ενώ στην ερώτηση ποιο φαγητό μαγειρεύει καλύτερα, απαντά: "Ολα τα φαγητά της μαμάς μου, ακόμη κι αν η ίδια δεν θα συμφωνούσε"!

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως το αβγολέμονο είναι και το... τελευταίο γεύμα που θα επέλεγε σε αυτήν τη ζωή, όπως επίσης το ίδιο θα μαγείρευε στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Για τη Μύκονο
"Είναι πηγή έμπνευσης"

Εκτός από την Αυστραλία, ο Καλομπάρης έφτασε μέχρι και τη Μύκονο ως επικεφαλής σεφ σε μεγάλο ξενοδοχείο. "Είχα στενή φιλική σχέση με τους ιδιοκτήτες του συγκε-κριμένου ξενοδοχείου, τον Τάσο και το Νίκο Ιωαννίδη, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η Μύκονος είναι εξαιρετική και την αγαπώ πολύ". Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζει το νησί ως "θερμόμετρο" για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αγαπάω πολύ την Ελλάδα. Είναι η πηγή της έμπνευσής μου". Πριν από δύο χρόνια σε αφιέρωμα των "New York Times" με τίτλο "36 ώρες στη Μύκονο" ο Γιώργος Καλομπάρης ξεχώριζε στο ρεπορτάζ ως συνεργάτης του ξενοδοχείου "που προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η γαστρονομία".

Τα βραβεία
Μόλις στα 30 του ανάμεσα στους 40 τοπ σεφ διεθνώς

Το 2007, μόλις έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του "Press Club", αυτό ανακηρύσσεται ως το καλύτερο νέο εστιατόριο στην Αυστραλία και ο ιδιοκτήτης του κορυφαίος σεφ της χρονιάς.

Ακολουθούν κι άλλες διακρίσεις, εκτενή δημοσιεύματα σε έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές, η συγγραφή βιβλίου μαγειρικής, στην οποία συμμετείχε και η μητέρα του με χρήσιμες συμβουλές και μυστικά της κουζίνας...

Στα 30 του χρόνια ο Ελληνοαυστραλός ψηφίστηκε ως ένας από τους 40 σεφ με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον κόσμο από το περιοδικό "Global Food and Wine Μagazine".

"Κέρασμα"
Ο Καλομπάρης, που εκπροσωπεί την Αυστραλία σε διεθνείς διαγωνισμούς ιδιαίτερου κύρους, όπως τον Βocuse d'Οr στη Λυών, έχει κερδίσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Εχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών με τον γενικό τίτλο "Κέρασμα" και με την ιδιότητα αυτή επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα όπου και "δημιουργεί" σε καλά εστιατόρια.

Παλιότερα είχε δηλώσει: "Ημουν ένας από τους 29 σεφ ενός εστιατορίου που σερβίριζε 50 πιάτα τη βραδιά. Αυτό θεωρεί ο κόσμος υψηλή κουζίνα. Τα περισσότερα εστιατόρια σαν κι αυτό είναι απλά κουζίνες που σφύζουν από εγωισμούς.

Επειδή έχεις κερδίσει δύο αστέρια Μichelin δεν σημαίνει και τίποτα. Εχω εργαστεί σε εστιατόρια που δεν έχουν κερδίσει αστέρια αλλά σερβίριζαν πολύ καλύτερο φαγητό".

Οσο για την ελληνική κουζίνα, ο Γιώργος Καλομπάρης θα πει πως από τη Μελβούρνη ξεκίνησε μια "αναγνώριση" της ελληνικής κουζίνας που θα επεκταθεί διεθνώς και γι' αυτό θεωρεί "υψίστης σημασίας" να έχει παρουσία και στην Αθήνα.

Η διαδρομή
Από ιδιοκτήτης εστιατορίων ...σύμβολο του σεξ

Στα 27 του χρόνια, το 2006, ο διεθνούς φήμης σεφ Γιώργος Καλομπάρης αποφασίζει να "χτίσει" ένα κομμάτι από την αγαπημένη του πατρίδα στη Μελβούρνη, το "Press Club". "Σκέφτηκα πως η Αυστραλία είχε ανάγκη από ένα ελληνικό εστιατόριο το οποίο να προβάλλει τι μπορούν να κάνουν οι Ελληνες και οι Ελληνες σεφ. Βασικές αρχές ήταν η φιλοξενία. Μότο μας το... φιλότιμο. Και έτσι οι Αυστραλοί γνώρισαν και αγάπησαν την ελληνική κουζίνα". Αργότερα, μετά την επιτυχία του πρώτου του εστιατορίου, αποφασίζει να ανοίξει άλλο ένα ελληνικό εστιατόριο στη Μελβούρνη, πιο παραδοσιακό, το οποίο ονομάζει "Ελληνική Δημοκρατία". Εκτός όμως από κορυφαίος σεφ, ο Καλομπάρης θεωρείται και "σύμβολο του σεξ", κάτι το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει πώς προέκυψε. "Δεν ξέρω γιατί το λένε. Είμαι ένας κοντός, καραφλός Ελληνας... Ποιος ξέρει;"! Αυτές τις ημέρες πάντως περιμένει το καλύτερο "πιάτο" της ζωής του... Ο φημισμένος Ελληνας ομογενής θα γίνει πατέρας και δηλώνει πανευτυχής, αφού, όπως λέει, φαντάζεται μικρά παιδιά να τρέχουν μέσα στο σπίτι.
ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ
mdemeli@pegasus.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ο Ελληνας σεφ που γοήτευσε τον Δαλάι Λάμα"