Τι αλλάζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

6.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 σταματά η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στα Ιδρύματα με δαπάνες του δημοσίου. Αυτό περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι φοιτητές από το 2014 και μετά θα προμηθεύονται τα συγγράμματα μέσω διαδικτύου, όπου οι διδάσκοντες θα αναρτούν αναλυτικές σημειώσεις. Επίσης θεσπίζονται τριετείς σπουδές, ενώ για τη λήψη του πτυχίου, απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Δίδακτρα θα πληρώνουν μόνο όσοι σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι αλλοδαποί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγχρόνως ιδρύονται ανώνυμες εταιρείες στα Πανεπιστήμια που θα διαχειρίζονται την περιουσία τους, αλλά και θα αναζητούν πόρους.

Όσον αφορά στους φοιτητές, αν κάποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφεται από τη σχολή, εκτός και αν είναι εργαζόμενος, οπότε εγγράφεται ως «μερικής φοίτησης».

Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο αναφέρεται ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών τηρούνται με ευθύνη του πρύτανη, ενώ κάθε Πανεπιστήμιο ορίζει τη διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής του ελευθερίας».

Με το προσχέδιο τίθενται και οι βάσεις για συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων ή ακόμη και Ιδρυμάτων, δηλαδή ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι καταργήσεις ή οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα γίνουν με σχετικά προεδρικά διατάγματα.

Τρίμηνη προθεσμία ζήτησαν οι καθηγητές

“Ένα καλό Πανεπιστήμιο και ένα καλό ΤΕΙ είναι το όραμά μας για την Παιδεία. Αν η οικονομία στηρίζεται στο μυαλό, η Παιδεία στηρίζεται στην ψυχή”, είπε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία συζήτησε σήμερα με τους καθηγητές των ΑΕΙ και με τους εκπροσώπους των Ελλήνων Ερευνητών το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "σημαντικές" τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πουθενά δίδακτρα.

Οι καθηγητές ζήτησαν από την υπουργό τρίμηνη προθεσμία για να μελετήσουν τις νέες διατάξεις, κάτι που φαίνεται πως δεν είναι δυνατό, καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στον Ιούλιο για ψήφιση.

ΠΟΣΔΕΠ: Συστηματική απαξίωση των πανεπιστημίων

Για "συνεχή και συστηματική απαξίωση των πανεπιστημίων και συκοφάντηση των πανεπιστημιακών, με διάφορα μέσα και σε διάφορα επίπεδα, μείωση έως και 50% της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό, συνέχιση μέχρι σήμερα της μηδενικής χρηματοδότησης της έρευνας από το ΕΣΠΑ, αλλά και παρεμπόδιση της εξέλιξης εκατοντάδων συναδέλφων και μη διορισμό νεοεκλεγέντων μελών ΔΕΠ" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ, αναφερόμενη στην τακτική του υπουργείου τους τελευταίους μήνες.

Όπως τονίζει η ομοσπονδία των καθηγητών, το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει ούτε κατ' ελάχιστον τη συναίνεση και την αποδοχή της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τι αλλάζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ"