Ένα ‘New Deal’ κατά το αμερικανικό πρότυπο, προκειμένου «να διασφαλιστεί η συνέχεια ύπαρξης της Ευρωζώνης και η οικονομική και κοινωνική συνοχή», που απειλείται από την κρίση στην Ευρωζώνη ζητά μια ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Το «New Deal» ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του ‘30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, «προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Γκι Φερχόφσταντ(Βέλγιο), Τζουλιάνο Αμάτο(Ιταλία), Μισέλ Ροκάρ(Γαλλία), καθώς και ο πρώην πορτογάλος πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάγιο.

Όπως υποστηρίζουν, με τα χρήματα αυτού του «New Deal», θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κυρίως έργα,τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Από τα μελλοντικά έσοδα αυτών των έργων θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν τα χρέη της ΕΕ μετά τη λήξη τους.


Πηγή : Politis-gr.com
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πρώην πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών ζητούν «Νew Deal» για Ευρωζώνη"