Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «πράσινη», δεν είναι φθηνή ούτε καθαρή, διαπίστωσαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των περισσότερων κομμάτων, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για τα 25 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ και για την πρόσφατη καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα επικείμενα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής των πυρηνικών μονάδων, με την αντιπολίτευση να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να δοθούν στην Αθήνα περισσότερα στοιχεία για τους αντιδραστήρες στη γειτονική Βουλγαρία.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναβεβαίωσε πως «η πυρηνική ενέργεια δεν έχει ούτε θα έχει θέση στην Ελλάδα», δήλωσε πως κατά την προσεχή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια, θα προστεθεί διάταξη που θα απαγορεύει τη χορήγηση άδειας για τη λειτουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και πως η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ελέγξει και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων άλλων χωρών στην περιοχή».

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η Ελλάδα, «ως χώρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υποχρεούται και δύναται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία, πληροφορίες και επιθεωρήσεις για πυρηνικές μονάδες γειτονικών χωρών». Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σαφή ενεργειακό σχεδιασμό, επικαλούμενος τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο την ώρα των διακηρύξεων για «πράσινη πολιτική», τη «σύγχυση» περί τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ΚΚΕ, διά του εισηγητή του, Ιωάννη Ζιώγα, ανέφερε πως «δεν υποστηρίζει στην παρούσα φάση και στο άμεσο μέλλον την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, γιατί στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους που δεσπόζει δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια». Από 'κεί και πέρα, το ΚΚΕ κατηγόρησε «τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και των κάθε λογής περιβαλλοντικών οργανώσεων» για υποκρισία, «την ώρα που δεν λένε κουβέντα για την ύπαρξη των αμερικάνικων βάσεων με πυρηνικά όπλα στην Κρήτη».

Αντίθετος στην αποποίηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, εμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ, του οποίου ο εισηγητής, Ηλίας Πολατίδης, πρότεινε να ανοίξει διάλογος χωρίς προκαταλήψεις για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου με βάση τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις οικολογικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το WWF, «απατεώνες που εργάζονται για το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο», καθώς «αρνούνται και όλες τις άλλες μορφές ενέργειας εκτός των ανανεώσιμων».

«Στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σύμφωνο μη διάδοσης των πυρηνικών εξοπλισμών, η Ελλάδα ψήφισε για πρώτη φορά λευκό», κατήγγειλε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη. «Μήπως με την πειθήνια αυτή στάση ωφελούνται χώρες από τις οποίες εξαρτώμαστε οικονομικά, όπως είναι η Γαλλία ή η Γερμανία;», αναρωτήθηκε. Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αμερικανική βάση της Σούδας και ζήτησε να αναλάβει η Ελλάδα άμεσα πρωτοβουλίες για να καταστούν τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, με προοπτική την αποπυρηνικοποίηση όλης της Ευρώπης «από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "H πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ"